12. maj 2011

NPZ

NPZ - nacionalno preverjanje znanja. NPZ-je učenci opravljajo v 6. in 9. razredu. V 6. je prostovoljno, v 9. obvezno. Prejšni teden so ga učenci pisali po vseh osnovnih šolah. In če naše šolstvo ne ve kam z denarjem je to izjemen primer kako ga zmetat skoz okno za ogenj.

NPZ-ji so zato da lahko učeneci vidijo kakšno je njihovo znanje v primerjav z ostalimi učenci po Sloveniji, ter koliko znajo glede na državna merila. Za to se učenci ne sekirajo ravno preveč.
Druga uporaba NPZ-jev pa je da se ovrednoti pedagoško usposobljenost učiteljev in šole. Strah in trepet učiteljev, pa ne zato, da se ne bi počutili sposobne učiti ali da ne znajo podajati znanja. Problem leži drugje.

Učencem NPZ-ji ne pomenijo nič, ne vplivajo na nič. Zato učenci teste vzamejo zelo zlahka. Učenci, ki imajo učne težave se sploh ne ukvarjajo s pisanjem testa, ponavadi sploh testa ne končajo. So učensi, ki so šli pisat test, ker so ga morali pisat a so po prvih 10 min končali s pisanjem in nato nadaljevanje testa prespali.
Kako lahko taki testi pravilno kažejo sposobnost učitelja. Učitelji se tega zavedajo in predvsem se bojijo, da se to vrednotenje šole in učitelja pozna pri plači oz. bo imelo drugačne posledice.

Sam sem bil pri NPZ-jih prisoten pri popravljanju testov. Popravljali smo teste iz ostalih Slovenskih regij. Dobili smo za popravit 152 testov. 8 ljudi je te teste popravljalo 5h. Pa je imel test samo 12 nalog.
Preden smo začeli s popravljanjem smo dobili navodila, kako so določene naloge točkovane in kaj se za posamezno točko šteje. Ob tem so se mi pojavljala vprašanja kako hudo gre našemu sistemu, da učencem tako popuščamo.

Naj navedem samo en primer. Pri dveh nalogah je moral učenec uporabiti pravilno formulo, da je dobil točko. To pomeni, da je v formulo ustavil podatek. Pri neki nalogi, pa je bilo dovolj, da je formulo prepisal s prednje strani, kjer je imel napisane skoraj vse formule. Da sploh ne omenim, da je lahko v formulo ustavil napačen podatek pa je vseno dobil točko.

Tako mečemo denar stran. In z novim zakonom naj bi NPZ je pisali v 6, 7 in 8 razredu. Še vedo pa brez kakšnih hudih obvesznosti za učenca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar