11. december 2009

Francoski film

Sam pravim, da ima vsak narod neke značilnosti, ki jih v filmu najbolje izrazi. Naprimer Slovenci ne znamo nanaredit komedije, znamo pa dobro predstavit malega človeka in njegove tezave. Španci so najboljši v komedijah ne gredo jim pa akcije. Francozem pa kar dobro uspevajo komedije in romantični filmi, jih pa ne vidim v kakšnih dramah.

Ravno sem končal gledat en ful hud francski film. Poletna zgodba (Conte d'été) je iz cikla, Zgodbe o letnih časih, treh filmov Erica Rohmerja. O vsebini in igralcih na POVEZAVI.

Na kratko o vsebini: Medtem ko Gaspard čaka, da se mu bo dekle Léna pridružilo na počitnicah, spozna dve drugi ženski. Prva je Margot s katero na dolgo in široko razpravlja o ljubezni in glasbi. Druga je Solene, ki jo spozna v diskoteki. Z Margot je prijatelj, Solene naj bi bila dekle za počitnice, Léne pa naj bi bila prava ljubezen.
Film do konca nima zapleta. Zaplete se šele malo pred koncem, ko končno prispe Léne. Z enim od deklet naj bi odšel na otok na severu Bretanije. Samo odločit se ne more s katerim naj bi šel. ... A kaj ko še Gaspard ne ve točno kaj zeli in kaj čuti do kakšega dekleta.

Francoska kinomatografija me zadnje čase vedno bolj preseneča s svojo iznajdlivostjo in zgodbami, ki jih opisuje. Po komiku Louise de Funes, ki ga poznamo po vlogi francoskega zandarja, je francoski film zavil bolj v romantične vode. Čeprav vsake tolko časa poskušajo posnet akcijo ali komedijo, ampak se ne obnesejo tako kot romantični filmi.
Gérard Depardieu je bil začetnik in še vedno ena glavna figura v romantičnih filmih kot tudi v komedijah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar