12. april 2010

čuden sistem

Na vsakem prvenstvu je cilj, da se na koncu dobi najboljšega. In za ta cilj obstajajo različni načini.

Vsem poznan format iz ekipnih športov (nogometa, rokometa, košarke). Ekipe v skupinah tekmujejo med seboj in nato najbolši (eden ali več) napreduje naprej. Lahko v dodatno skupino ali pa v boje na izpadanje.
Na bližajočem svetovnem nogometnem prvenstvu 2010 je 32 držav razporejenih v 8 skupin po 4 države. Te tekmujejo med seboj. Najbolše dve napredujejo v izločevalne boje (osmina finala, četrt finale, polfinale in finale). V izločevalnih boji napreduje samo znagovalna ekipa, poražena se poslovi.

Zelo podobno je individualnih športih, samo da vse skupaj ni tako razdrobljeno. Če vzamem za primer snooker. Na svetovno prvenstvo je prvih 16 na jakostni lestvici avtomatično uvrščenih, za ostalih 16 mest pa se igra kvalifikacijske dvoboje. Nižje kot si na lestvici več dvobojev moraž igrati. Igralci od 17- 32 igrajo 1 tekmo, 33 - 48 igrajo 2 tekmi in tako naprej. Gre se do igralcev na 64 mestu.
Na svetovnem nastopa 16 parov in ti nato igrajo na izločanje. Kdor ne izgubi je svetovni prvak. Logično.

Te dni je potekalo svetovno prvenstvo v curlingu (lednem keglanju). Curling liga ima pa prav poseben sistem tekmovanja. Tako čudnega verjetno nikjer ni in ga je malce težje razumet. Ne razadi kompleksnosti ampak zaradi nelogičnosti.
Državi finalist, so se na tekmovanju med seboj pomirile 3.

Ok da malce razložim. Na tekmovanju nastopa 12 držav. V predtekmovanju igrajo vsaka z vsako. Sepravi vsaka država igra 11 tekem. Nato pa najboljše 4 napredujejo v končnico. V končnici so sledeči pari: prvo in drugo ter tretje in četrto uvršečna ekipa iz predtekmovanja. Nato igra poraženka prvega para z zmagovalko drugega para. FINALE: Zmagovalka tega para igra z zmagovalko prvega para. ZA 3. MESTO: Poraženka tega para pa s poraženko drugega para.

Čudno da dol padeš. Še bel čudno pa če poskušaš opisat. Uglavnem na svetovnem sta se ekipa Kanade in Norveške spopadli 3. krat. Prvič v predtekmovanju nato pa v prvi tekmi končnice in v finalu. Končni rezultat 2:1 za Kanado. Ta rezultat nima nobene veze s tem da je nato Kanada svetovni prvak.

Diagram poteka končnice je dostopen na spletni strani curling zveze.

Ni komentarjev:

Objavite komentar