28. april 2010

svetovno 2010

Seveda je spet govora o snooker-ju. Že od samega začetka, leta 1927, se odvija v Angliji. Prvi zmagovalec je bil Joe Davis, ki pa na žalost ni v sorodu s Steve Davisom. Igrali so do 20 dobljenih okvirjev. Najvišji break je bil 60 točk. Za zmago je dobil 6.10 funta. Dan danes je vse drugače.
Zmagovalec prejme 250.000 funtov. Trenutno je najvišji brejk 146, kar je 1 manj kot je vseh možnih točk. Igra pa se na 18 dobljenih okvirjev.

Od leta 1977 svetovno poteka na enem in istem mestu Crucible Theatre v Sheffieldu in bo tam potekal vsaj do leta 2014. Nastopajo pa sami asi: 7. kratni svetovni prvak Stephen Hendry, 6. kratni svetovni prvak Steve Davis ter 3. kratna svetovna prvaka John Higgins in Ronnie O'Sullivan in 6. ki so svetovno prvenstvo osvojili enkrat. Od tega je polovica četrtfinalistov že osvojila naslov. V Polfinalu pa nastopa samo še 1. in to je Graeme Dott, ki je naslov dosegel pred 4. leti.

Najbolj žgoči debati na tem svetovnem sta in sta bili, kako naredit snooker bolj privlačen gledalcem ter kako skrajšat tekmovanje. Trenutni format format tekmovanja je eden daljših, če ne najdaljši, v individualnih športih. Svetovnega prvaka dobimo šele po 17. dnevih tekmovanja.
Tekme trajajo tudi več dni, s premori. Igralca lahko igrasta 3 serije po 8 iger (okvirjev) tudi 3 dni, vsako serijo en dan. To je pa za gledalce malce mučno, saj si morajo vzeti prosto pa tudi poceni ni ker moraš za en dvoboj kupiti 3 karte. Igra pa je naporna tudi za igralce, saj po večini traja igra med 6 in 6,5h golega igranja.
Da bi se skrajšalo igranje so predlagali igranje na manjše število zmag, najbolj radikalno na 1 zmago. Večina pa se najbolj nagiba k skrajšanju za 5 okvirjev, to pomeni da je finale do doseženih 15 zmag. Oz. druga alternativa zgolj 16 nastopajočih (sedaj jih je 32).
Kako povzdigniti priljubljenost igre pa je malce težja zadeva. korak v to smer so storili lansko leto, ko je igralec John higgins organiziral sistem tekmovanj, ki se odvijajo po Evropi in promovirajo šport in domače igralce. Izkazalo se je za dokaj uspešn koncept. Nagradni sklad je dokaj visok, čeprav si želijo še višjega. Optimisti premišljujejo o miljonu funtov. A trenutno v tej recesiji ne bo to kmalu mogoče.

Drugi problem so ženske. Saj so njihova tekmovanja zelo slabo pokrita in spremljana. Upam, da bodo kmalu začele stopati možkim v štric.

Ni komentarjev:

Objavite komentar