12. maj 2010

romantični filmi 1

Poleg akcijskih so najbolj gledani še romantični filmi in komedije. Filmska industrija se je razvila na krilih romantičnih filmov še iz časov črno-belih filmov. Saj je ta tip filmov prevladoval na filmskih platnih. Samo nekaj naslovov ki so zaznamovali začetna desetletja filma: Casablanca, Ben Hur, Doctor Zhivago, Titanic, Gone whit the Wind, Singing in the rain,It happened one night, ...

Če pogledate iMDB lestvico o najboljših romantičnih filmih boste začudeni. Med prvimi 10 sta samo dva iz zadnjih 10 let, med 50 je šest filmov starih samo 20 let in manj.
Bolj relevantna se mi zdi lestvica na Amazon-u. Če ne drugega je sestavljena iz glasovanja širšega kroga ljudi. Na tej lestvici najdemo vse od starih klasik do modernih cukrčkov. Naj omenim samo še lestvico Boxofficeprophets. Lestvica je bolj objektivna ampak po pa filmi na kratko opisani in tako se mogoče dobi kakšno idejo za naslednji ogled.

You've got mail
10 things I hate about you
Love actualy
A walk to remember
Sleepless in Seattle
Shakespere in love
City of angels
Amelie Little Manhattan 100 girls 50 first dates (500) Days of summer
Fucking Åmål - Show me love

Sam s sestavo petih najboljših nimam težav, jih izstrelim skoraj kadar koli. Seznam se že dolgo ni spremenil. In verjetno se še dolgo ne bo. Te filme lahko gledam kadarkoli, ni važno kako sem na volji. Naslednjih pet pa je že večji problem. Saj je kar kopica filmov, ki so dobri in se jih splača večkrat videti. A ne pustijo takega vtisa, da bi jih lahko gledal kadarkoli.

Počasi postajajo že dolgočasni, brez kakšnega novega ideje. Če sem pošten, tudi ne morejo izumit tople vode.
Bistvo filmov je: fant sreča dekle, fant se zaljubi v dekle, neke vrste zaplet, za katerega je ponavadi kriv fant, dekle zapusti fanta, fant se na vso moč trudi da bi dobil nazaj dekle in srečen konec.
Ampak vseeno so eni filmi boljši od drugih, tudi če imajo isti koncept. In kaj naredi en film boljši od drugega. Misterij, če bi to vedel bi bil milijonar.
Rad bi rekel, da iščem nekaj unikatnega npr.: zanimiva zgodba, čuden zaključek, igralska zasedba, lokacija, .... Ampak vsak film je unikaten sam po sebi, a hkrati če upoštevamo zgoraj napisano so vsi skoraj isti. Polovica filmov z mojega seznama ima dokaj podobno zgodbo, skoraj vsi srečen konec in igralska zasedba je v polovici filmov zelo kakovostna.

Kako in zakaj pa kdaj drugič.

3 komentarji:

  1. Kej pa Never Been Kissed Before?
    k že lih "tvoja" igralka igra :D

    SPloh pa čigav seznam točno si objavil? Svoj?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne Never been kissed mi ni prav nič ušeč.

    OdgovoriIzbriši
  3. ja tu tud mene zanima - čigav je seznam 10? :)

    OdgovoriIzbriši